Creșterea si dezvoltarea la nivelul masivului facial si arcadelor dentare se desfașoară pe o perioadă îndelungată de timp începând la naștere și încheindu-se la 14-15 ani.
În toată această perioadă copilul trebuie monitorizat și urmărit astfel ca aparatul dento-maxilar să se dezvolte armonios. Creșterea feței se realizează pe de o parte prin creșterea oaselor masivului facial și pe de altă parte prin erupția dinților pe arcadele dentare.Din acest motiv este foarte importantă monitorizarea erupției dentare pe tot parcursul copilăriei și adolescenței.
Prima vizită la ortodont ar trebui să fie în jurul vârstei de 2, 5- 3 ani când se stabilesc relațiile între maxilare în zona laterală (erupe primul molar temporar). Odată cu stabilirea relațiilor între maxilare apare și rolul în creștere al funcțiilor aparatului dento-maxilar și anume masticație, deglutiție, fonație și respirație. Toate aceste funcții trebuie monitorizate și urmărite atât de părinte cat și de medicul curant. În anumite situații în această perioadă se pot instala obiceiuri vicioase (deglutiție infantilă, respirație orală, sugerea degetului, interpunerea anumitor obiecte între arcade ) care dacă nu sunt depistate la timp produc modificări grave ale arcadelor dentare și a feței. Este bine cunoscut că respirația orală a copilului în creștere are ca efect reducerea cu 30% a oxigenării cerebrale producând retard intelectual. Depistarea acestor obiceiuri vicioase este dificilă pentru părinți medicul ortodont fiind cel mai în măsură să le descopere.
Alt moment important pentru vizita la ortodont este în jurul vârstei de 6-7 ani când erupe primul dinte definitiv și începe înlocuirea dinților de lapte. Acum este momentul indicat pentru prima radiografie dentară a copilului pentru a observa dacă dentiția este completă. În ultima perioadă sunt frecvente anodonțiile dentare de premolari doi, incisiv lateral și molar 3 mai ales în mediul urban.
În perioada cuprinsă între 6-12 ani prezența la control trebuie să fie anuală pentru a urmări desfășurarea procesului de permutare dentară dacă acesta este realizat în mod corect.
Există situații în care datorită cariilor netratate ale dinților temporari apar migrări dentare care au ca rezultat final rămânerea în incluzie a dinților definitivi cele mai des întâlnite incluzii dentare sunt cele ale caninilor superiori.
Între 12-15 ani se întregesc arcadele dentare definitive , această perioadă fiind momentul cel mai oportun pentru tratamentul înghesuirii dentare cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe.
Având în vedere plasamentul dinților și arcadelor dentare în centrul feței investigațiile și controlul periodic asigură dezvoltarea unui facies armonios, condiție imperios necesară în epoca modernă.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Se trimit datele

Propulsat de

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?